Det koster å ha barn

Det å få barn er en av de største gledene man kan oppleve i livet, men det er viktig å huske på at det følger med en del utgifter med barnet. Disse utgiftene kan starte i det små, men de vil trolig aldri ta slutt. Det er viktig å ha kontroll på økonomien når man velger å bringe et barn til verden.

 

Utgifter – på hva?

barnDet høres kanskje rart ut å si at barn bringer med seg utgifter, men de som har barn, kan skrive under på at akkurat dette stemmer. Allerede før barnet har blitt født, er det utgifter som dukker opp. Når man bringer et barn til verden, er det ganske mange ting som bør være på stell. Blant annet må barnet ha et sted å sove, et sted å skiftes på og ikke minst nok klær slik at barnet holder seg varmt. Dette i seg selv er ting som til sammen utgjør en god del penger. I årene som kommer, vil det være flere ting som barnet trenger, for eksempel:

  • utstyr til barnehage og skolegang
  • godt skotøy
  • klær som passer etter som som barnet vokser

 

Bytte eller arve klær av andre

Barn er i stadig vekst, og sko og klær byttes gjerne ut fortløpende. Her er det mulig å spare litt penger hvis man velger å kjøpe brukt istedenfor å kjøpe nytt. Brukt er mye mer tilgjengelig nå enn før, og det er mulig å finne både butikker som selger brukt, eller ulike grupper på nett der folk legger ut det de eventuelt har for salg. Det kan også være smart å avtale å bytte eller arve klær av andre i familien eller i vennekretsen. Ved å hjelpe hverandre med klær kan man spare en god del penger. Det er også billigere å kjøpe klær med bilag, som vi skrev om tidligere.

 

Etter hvert som barnet begynner på skole, vil det også dukke opp andre utgifter. En av dem vil være alle bursdagene som barnet skal delta i. Det er naturligvis vanlig å ta med seg en gave når man skal i bursdag, men det kan også fort bli en betydelig utgift i løpet av de årene barnet går på skolen.