Slik sparer du penger i hverdagen

For de aller fleste er penger et begrenset gode, og for å få det meste ut av beløpet som kommer inn på kontoen hver måned er det viktig å spare penger der det er mulig. Å spare penger trenger hverken være kjedelig eller begrensende, det handler bare om å finne de riktige stedene å spare på.

planering økonomiDet er ikke alle som har oversikt over eget forbruk, og nordmenn er også på andreplass i Europa hva angår personlig forbruk. Det første du bør gjøre er derfor å lage en oversikt over månedlige utgifter, slik at du vet hvor pengene blir av.

Et annet viktig poeng er å prioritere tiltak som du kan spare mye penger på. For eksempel vil det kunne være mye mer å spare på å sammenligne lån, istedenfor å bruke tid på å skifte strømleverandør eller jakte på tilbud som du sparer noen få kroner på.

Små forandringer i hverdagen

Vaner er et viktig verktøy når du skal spare penger. Det handler både om ting du gjør noen ganger i året, og det som skjer hver dag:

  • Planlegg gjerne en gjennomgang av forsikringer, lånebetingelser, abonnementer og lignende en gang i året eller halvåret. Det skjer mye i markedet, og kanskje du kan avslutte noen tjenester du ikke benytter?
  • Bruk gjerne et budsjett som du oppdaterer hver måned. Det er noen ganger store forskjeller mellom inntekter og utgifter i enkeltmåneder, for eksempel i forbindelse med ferie, og det er viktig å ikke miste oversikten.
  • Små besparelser hver dag kan utgjøre store summer over tid. Et klassisk eksempel er en kaffe på vei til jobben, i løpet av et år blir det mange tusenlapper til sammen.

Husk på at sparingen ikke skal være et ork, men en måte å få mest mulig ut av pengene du har. Oversikt og prioritering er en viktig start.